lørdag 7. mai 2016
HamKam søker ny hovedtrener
Det har vært ufrivillig høy gjennomtrekk av trenere i HamKam i tiden etter at Vegard Skogheim ga seg selv sparken. Ikke mindre enn fire hovedtrenere ledet laget i den famøse 2014-sesongen. Kent Bergersen fikk en sesong og fire seriekamper før han forsvant ut fra Briskeby etter 5-0 tapet mot Elverum. På toppen var det også exit fra cupen mot Eidsvold Turnforening. Hvem skal ta over ansvaret for HamKam nå, og hvilke kvaliteter skal klubben lete etter?
Alltid vanskelig
Uansett hvilke jobber arbeidsgivere leter etter kandidater til, så er det alltid vanskelig. Det er uansett kvalifiserende tester, personlighetanalyser, intervjuer, referansesjekker og fornemmelsen av personlig egnethet, risiko knyttet til en ansettelse. Fotballen har et annet sett spilleregler enn andre organisasjoner som skal prestere. Her ansettes trenenere og spillere på tidsbegrensede kontrakter fordi....? Hadde jeg blitt tilbudt en treårig avtale med min sivilie arbeidsgiver, hadde jeg umiddelbart kjent på en grunnleggende mistillit og litt manglende tro på at dette kan gå bra. Når en organisasjon lykkes med en ansettelse, kan det utløse det fulle potensial som ligger i de totale innsatsfaktorene (spillere, fasiliteter, publikum, samarbeidsparrtnere, osv). For HamKam er derfor valg av ny hovedtrener svært viktig - og klubben må lykkes i å finne den kandidaten, for det er fortsatt en skjørhet som følge av de siste årenes store problemer.
Hva skal HamKam satse på?
Når posten som hovedtrener i lokale idrettslag står ledig, er det omfattende synsing og mange meninger i omgivelsene. Alle har tilsynelatende en ide som er litt bedre enn det de andre lanserer. Jeg er også der at jeg har synspunkter som jeg synes er litt smartere. HamKam trenger en hovedtrener som er robust nok til å takle det å ta mye plass samtidig som det balanseres i forhold til ulike deler av klubben. En trener som er robust nok til å takle en rolle som leder med stor L, betyr ikke at det skal være et kjent navn for at det skal lykkes. Det er viktigere å lete etter kvalifikasjoner og personlige karakteristika. Samtidig må dette kombineres med en grad av risikotaking.
Hva er HamKam?
HamKam er ikke Barcelona eller Real Madrid. HamKam spiller på norsk tredje nivå. Motstandere er ikke Valencia, Atletico Madrid eller Malaga, men Brumunddal, Tynset og Nardo. Ikke noe galt om disse klubbene, for det første er de like kvalifisert som HamKam til å spille på dette nivået, og for det andre er HamKam ikke bedre enn divisjonen tilsier. Når det er sagt har HamKam litt andre ambisjoner og litt andre gener. HamKam vil spille på høyest mulig nivå og klubben er nummer 15 på maratontabellen for eliteserien i Norge (1963-2015). Dette er et resultat av at HamKam alltid har hatt hardt arbeid i bunn. Noen vil kanskje hevde at dette har blitt noe utvannet de senere årene hvor det har vært mer snakk om formasjoner og "ballspillende lag". HamKam er (nesten) ingenting uten hardt arbeid og vi trenger en enkel spillestil hvor innsats, høy intensitet, duellkraft, kombinert med noen underholdende teknikere. Løsningen for HamKam er først og fremst hardt arbeid, kombinert med enkelhet og kraft innenfor rammene av kollektivet. Å holde på ballen er mindre viktig - det er aller mest underholdende for supporterne at laget deres vinner, ikke hvordan de spiller.
Hvem kan gjenskape 2000-tallets HamKam suksess?
HamKam trenger ikke en hovedtrener som har med poesi og diktsamlinger i garderoben. HamKam trenger en LEDER som stiller helt tydelige krav til spillere og klubb, slik Ståle Solbakken gjorde i 2002-05. Laget skal være velddig godt trente og ha en trygg defensiv struktur. Ballbesittelse er ikke interessant, men spill i lengderetning, utnyttelse av bakrom og en overdreven vilje til å gjøre ting raskt når ballen vinnes. Vi trenger et produkt av Ståle Solbakken, noen med erfaring (på kroppen) hvordan han gjorde det mulig å prestere på det nivået over tid. Det er også fristende å trekke frem Ian Crawfords HamKam-utgave, som i 1981 endte med 6.plass og i 1982 5.plass. Da var det en veldig enkel spillestil som fungerte - "kleggene på Briskeby". Jeg tror ikke Crawford var spesielt ulik Solbakken. Begge to mye plass og begge oppnådde gode resultater med HamKam.
Det er all grunn til å bruke den erfaringen man har når det skal tas valg. Jeg tror ikke det skal underkjennes hva Ståle (og Ian) fikk til med ca 20 års mellomrom. Hardt arbeid, enkel spillestil og sterke personligheter.
Frode Birkeland er det opplagte valget for HamKam
Kandidatene er ikke så mange hvis vi leter etter en som har gått læretiden under Ståle Solbakken i HamKam. Den mest opplagte kandidaten er Frode Birkeland. I min styrelederperiode vil jeg si at jeg har skuffet meg selv ved å akseptere at Frode Birkeland ikke ble ansatt verken som juniortrener eller som hovedtrener da mulighetene var der. Jeg tror HamKam trenger en Frode Birkeland som flytter inn i treningstøyet og "bor" på Briskeby. For hedmarkinger er det blant annet spennende at han er bergenser. Mytene om bergenserne er mange - og jeg tror mange er riktige. Bergensere har høy selvsikkerhet og tar mye plass. De snakker veldig mye oftere enn en hedmarking, høyt og med stor innlevelse.
Frode Birkeland har sin fotballutdannelse fra Ståle Solbakken og står for den samme filosofien, fortalte han til HA tidligere. Han er helt klar på at det er i HamKam han har betydd noe og at klubben er viktig for han.
Middels risiko og stor oppside
I HamKam er det helt sikkert ulike syn på Frode Birkeland. Noen vil bejuble han som hovedtrener mens andre vil være mindre begeistret. For meg framstår det som helt åpenbart at han vil bety en ny æra på Briskeby med sin bergenske væremåte, fremtreden og holdnin, i tillegg til et hjerte som banker for Kamma. Risikoen er tilstede, men den mulige oppsiden gjør at det er all grunn til å akseptere den. Jeg ønsker meg Frode Birkeland som hovedtrener, helst så fort som mulig og senest til 2017-sesongen.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar